Persoonlijk gemaakt tafelkleed (DIY)

Met een rol bruin kraftpapier als multi-functioneel tafelkleed leg je de basis voor je kersttafel. Bedek je hele tafel met het papier en pak een paar stiften. Teken denkbeeldige placemats op de plek waar de gasten komen te zitten en schrijf het menu in je mooiste handschrift op het tafelkleed.

Hou het simpel of ga los met kleine illustraties. Een kerstboompje hier, kerstballen en -klokjes daar, en maak het af met sterretjes. Een anti-verveel tip voor de kleintjes aan tafel: zet een paar potjes met potloden op tafel en laat de kinderen tussen de gangen door lekker kleuren op het tafelkleed.

Mix & match familieservies

Als je hele familie gezellig komt eten, dan kom je vaak net een paar setjes servies tekort. Tussendoor afwassen willen we voorkomen, dus onze gouden tip: maak een mix & match servies met je hele familie! Gewoon wat jullie in de kast hebben staan. Jij zorgt voor de witte onderborden, je zus voor de kleinere, licht roze bordjes en je moeder neemt haar Delftsblauwe soepkommen mee. Samen mixt het tot een prachtig en uniek familieservies. Deze tip werkt ook prima met bestek. 

Ben je op zoek naar origineel servies? Bekijk dan eens wat je kunt kopen bij de kringloopwinkel of op Marktplaats. Oud servies kun je ook gemakkelijk zelf opleuken met verf.

Winterse lichtjes

Kaarslicht mag bij het kerstdiner natuurlijk niet ontbreken. Een paar kaarsen in mooie kandelaars doen het altijd goed, maar met een snelle zelfmaker steel je de show. Bewaar de komende weken je jampotjes of andere conservenpotjes en was ze even goed af.

Alles wat je nodig hebt om deze glaasjes om te toveren in winterse waxinelichthouders: lijm en zout. Strooi het zout uit op een plat bord en smeer de potjes in met lijm. Rol ze daarna door het zout. Even laten drogen en hup: klaar zijn je met 'sneeuw' bedekte kaarsenhoudertjes. Maak er een flink aantal voor een groots effect.

Wie zit waar?

Een tafelschikking geeft je kerstdiner een chic tintje. Met een porseleinstift in goudkleur schrijf je in mooie letters op het bord welke gast op die plek mag plaatsnemen.

Maak je sfeervolle kersttafel af met een paar groene decoratie.Rol de servetten op en bind er met een touwtje een paar takjes mistletoe aan vast of zet een paar subtiele vaasjes met rode besjes en andere mooie bloemen tussen de borden.

Wil je liever in de kerstsfeer blijven? Vouw je servetten dan om tot kerstboom. De werkwijze kun je hier bekijken.

Je eettafel herken je na deze snelle stylingacties niet meer terug, want je hebt in een handomdraai een prachtig gedekte kersttafel. Nu genieten van lekker eten, fijne drankjes en vooral van goed gezelschap. Dat is natuurlijk precies waar kerst om draait: gezellig samenzijn.

Fijne dagen!

Bekijk ook het artikel 5 simpele serveertips om van jouw kerstdessert iets bijzonders te maken.